Differenstryck är skillnaden i tryck mellan två punkter i ett system. Det mäts genom att jämföra två uppmätta tryckvärden, där båda värdena refereras till omgivningstrycket. Genom att mäta differenstrycket kan man få information om flöde, filtreringseffektivitet eller eventuella tryckförändringar i systemet.
Så fungerar ett differenstrycksinstrument
Instrumentet har en högtrycksport (P₁) och en lågtrycksport (P₂). Tryckskillnaden registreras dvs om P₁ är större än P₂, registreras ett positivt difftryck. Om P₂ är större än P₁, registreras ett negativt difftryck. Ett membran, piezoresistiv sensor eller annan teknik omvandlar sedan tryckdifferensen till en elektrisk signal. Differenstrycket kan visas på en display eller skickas som en elektrisk signal (t ex 4–20 mA eller 0–10 V) till ett styrsystem.
Hur kopplar man en tryckkalibrator för att mäta tryck?
Vid mätning av differenstryck ansluts det högre trycket till ingång ”P” och det lägre trycket till ingång ”S-”. Har manometern anslutits rätt skall indikeringen visa ett positivt värde. Trycklös visar indikatorn 0.
När används det?
Difftrycksmätning används för att övervaka tryckfall, till exempel i ventilationskanaler vid luftfilter, där stigande difftryck kan indikera att filtret är smutsigt eller mättat. Mätare används även för att övervaka nivåer i tankar och indikera när påfyllning behövs. Genom att koppla tryckgivaren till en fjärravläsningstjänst kan man noggrant monitorera nivåer och hantera påfyllningar och underhåll vid behov.
Vanliga användningsområden
Ventilation & HVAC
Mäter tryckskillnad över filter för att indikera när de behöver bytas.
Industriprocesser
Kontroll av tryckskillnad i tankar och rör för säkerhet och effektivitet.
Medicin
Blodtrycksmätning använder differenstryck mellan artär och manschett.
Vilka givare & instrument klarar att mäta difftryck?
Förutom de enheter i Kellers 33X-serie hanterar de flesta tryckkalibratorer från Elit Instrument difftrycksmätning, bland annat Huber HM35 och TM40. Se den kompletta listan här till höger.