elit logo
FibreMini Datablad

Beröringsfri temperaturmätning av stål

Det brittiska företaget Calex som utvecklar och tillverkar pyrometrar för industriellt bruk har rönt framgång inom temperaturmätning av stål. Ett företag inom fordonsdelar i använder t ex pyrometerna FibreMini för att mäta värmen på sk steel billets när de lämnar ugnen på väg mot smidet. Steel billets är stålstavar som råmaterial, redo att bearbetas och just denna kund tillverkar komponenter inklusive växlar, kopplingsdelar och nav. FibreMini hjälper till att säkerställa att stavarna förvärms till rätt temperatur innan de smids, för att säkerställa jämn kvalitet och för spårbarhet.

Sensorer med kort våglängd som FibreMini ger förbättrad prestanda på stålytor jämfört med modeller för allmänna ändamål, och de kan mäta höga temperaturer. Storleken på stålstavarna i denna applikation har en diameter från 30 mm till 130 mm och deras temperatur är vanligtvis 900°C till 1 150°C. FibreMinis smala 75:1-optik och ”HT” -temperaturområdet 450°C till 2 000°C är perfekta. Enheterna kompletterades med lasersikten för att säkerställa att sensorn alltid riktas rätt (detta ingår som standard på alla FibreMini-modeller), samt en 4-20 mA-utgång.

Två FibreMini-modeller FM2.2-751-HT-CRT-10 med M-sensorer installerades, med en pyrometer monterad vid utgången till var och en av de två ugnarna. Sensorn riktas nedåt i en vinkel mot staven när den lämnar ugnen och en luftreningsmunstycke hjälper till att hålla linsen ren i denna smutsiga miljö.

Har du stött på en applikation inom metalltillverkning som kräver något utöver det vanliga? Hör av dig till Elit!

Läs mer om FibreMini
Läs mer om Fibre Cube

Kontakta oss!

Se mer

Mer Elitfakta

Vad är en SIL-klassning på en temperaturgivare?

Vad är SIL-klassning?

En SIL-klassning (Safety Integrity Level) av en temperatursensor är en bedömning av dess pålitlighet och förmåga att bidra till säkerheten

Absoluttryck (ATA tryck)

Tryckmätning kan göras på flera olika sätt och med olika syften, beroende på vilken information man vill ha ut.

Dessa mäts

Burster TEDS

Tillförlitlighet utan krångel!

Smart interaktion är nyckeln till framgång i en värld där det blir allt viktigare att dela information. Sammankoppling